GORZKI MELON LEKARSTWEM NA RAKA ?

 

Metabolizm_main

Gorzki melon (Momordica Charantia), zwany również Karela (w Indiach) jest rośliną z rodziny dyniowatych, powszechnie uprawianą i spożywaną w całej Azji Południowo-Wschodniej, Afryce, Chinach, Japonii, Ameryce Południoweji i części Karaibów. Jest to roślina jednoroczna, rosnąca jako winorośl. Owoce są podłużne, zielone z wyraźną porowatą strukturą na zewnątrz. Wielkość, struktura i gorycz różnią się pomiędzy poszczególnymi regionami, w których rosną.

 

Gorzki melon jest stosowany w medycynie azjatyckiej przez setki lat niosąc wiele korzyści dla zdrowia i nie powodując żadnych skutków ubocznych. W krajach tych stosuje się go w leczeniu przede wszystkim cukrzycy ale również innych dolegliwości np. kaszlu, biegunek oraz innych problemów żołądkowych, bólu głowy, pasożytów czy leczenia oparzeń.

Jest bogatym źródłem witamin takich jak potas, wapń, witaminy B1, B2, B3, C oraz magnez, kwas foliowy, cynk, mangan, fosfor i żelazo, karoten. Posiada także właściwości anty-wirusowe, antyoksydacyjne oraz przeciwcukrzycowe, a także jak wynika z ostatnich badań właściwości przeciwnowotworowe.

 

Obecnie badania wykazały silne działanie soku z gorzkiego melona w leczeniu raka piersi, prostaty, okrężnicy, wątroby, żołądka i nosowo-gardła, jak również białaczki i nerwiaka niedojrzałego.

Ale dopiero ostatnie badania wykazały, że gorzki melon może być potężnym naturalnym lekarstwem na raka trzustki.

 

Według najnowszych badań sok z gorzkiego melona znacząco hamuje rozwój guzów trzustki poprzez zakłócenie metabolizmu glukozy w komórkach nowotworowych, przez co pozbawia je cukru, czyli źródła energii, którego potrzebują, aby przetrwać i ostatecznie je zabija. Do takich wyników doszedł zespół naukowców z Centrum Nowotworów Uniwersytetu Kolorado (University of Colorado Cancer Center).

Pierwsze badanie polegało na zrobieniu soku z gorzkiego melona używając do tego domowej sokowirówki, usuwając wcześniej miąższ oraz nasiona i zastosowaniu go bezpośrednio na wyhodowane komórki nowotworowe. Wynik tego badania był zadziwiająco skuteczny ponieważ okazało się że sok zredukował żywotność czterech linii komórkowych raka trzustki. Już po 72 godzinach leczenia, żywotność  linii BxPC-3 i komórek MiaPaCa-2 raka zmniejszyła się aż o 98 procent, a linii komórkowych raka ASPC-1 i Capan-2, o 90 procent!

Naukowcy jednak nie poprzestali na jednym badaniu. Aby potwierdzić jego skuteczność zrobiono kolejne badanie, tym razem na organizmie żywym. Wszczepiono grupie mysz komórki nowotworowe trzustki MiaPaCa-2 a następnie  połowie z nich podawano pięć miligramów dziennie liofilizowanego proszku z gorzkiego melona przez sześć tygodni.

Skuteczność soku potwierdziła się, myszy karmione proszkiem z soku miały o 64 procent mniejsze guzy niż myszy, które go nie dostawały, a jednocześnie  nie wystąpiły żadne efekty uboczne.

Otrzymany wynik jest podobny do wyników uzyskanych z zastosowania najbardziej popularnego leku chemioterapii stosowanej do leczenia raka trzustki, gdzie lek ten stosowany był również na myszach z użyciem takich samych linii komórek nowotworowych. Tu zahamowanie wzrostu guza nastąpiło po 18 dniach o 52 procent.

Warto zauważyć że dawka 5 miligramów proszku z gorzkiego melona podana myszom ważącym około 13 gramów przekłada się na 6 gramów dla dorosłej osoby ważącej 75 kg.

Sok Gorzki Melon

Odkrycie, że gorzki melon głodzi komórki rakowe jest ogromnie cenne i być może zostanie wykorzystane do wytworzenia nowej linii naturalnej chemioterapii, którą dostarcza nam sama natura i będzie ona bezpieczna, tania, a co najważniejsze skuteczna.

W Polsce nie jest łatwo kupić owoc gorzkiego melona, szczególnie w mniejszych miastach. Najlepiej szukać go na bazarach w dużych miastach lub sklepach z azjatycką żywnością. Za granicą natomiast jest on dostępny prawie w każdym większym markecie. Na naszym rynku łatwiej dostępne  są preparaty z gorzkiego melona takie jak herbata, tabletki czy syrop.

 

Pamiętajmy jednak, aby porozmawiać z lekarzem przed użyciem gorzkiego melona, zwłaszcza jeśli chorujemy na cukrzycę. Jego naturalna zdolność utrzymywania umiarkowanego poziomu cukru we krwi może oddziaływać negatywnie na leki przeciwcukrzycowe. Ale to wada prawie wszystkich naturalnych środków na obniżenie poziomu cukru we krwi. Gorzki melon używany prawidłowo, zmniejszaj zapotrzebowanie na leki, często do zera. Trzeba jednak monitorować ten proces  aby upewnić się, że poziom cukru we krwi nie spada zbyt nisko.

 

Choroba nowotworowa nie musi być dla nas wyrokiem, jest wiele możliwości i alternatywnych metod leczenia, nie wykluczających przy tym metod standardowych, farmakologicznych stosowanych powszechnie. Nie ograniczajmy się tylko do tego co oferuje nam medycyna konwencjonalna. Szukajmy, próbujmy też tego co nam nie zaszkodzi nawet gdy lekarz podchodzi sceptycznie.

 

 

Źródła:

http://www.nutraingredients.com/Research/Bitter-melon-may-offer-exciting-cancer-promise

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23475945

 

 

Dodaj komentarz


Wróć do listy artykułów

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w polityce cookies.x