OTRĘBY NA CO DZIEŃ

Otręby na co dzień

Otręby to bogactwo witamin i składników pokarmowych takich jak: węglowodany, białko, tłuszcze czy sole mineralne. Jednak przede wszystkim, to nieocenione źródło błonnika. Dzięki zawartości różnorodnych elementów niezbędnych w codziennej diecie,  otręby kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Powstają z przemiału pszenicy, owsa lub żyta, a w ich skład wchodzi głównie najzdrowsza - zewnętrzna warstwa ziarna. Dzięki otrębom, znacznie poprawia się funkcjonowanie naszego układu pokarmowego.

Pomagają w samej profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy zaparciach.
Spożywanie otrębów każdego dnia jest wskazane. Należy jednak pamiętać o umiarze w ich konsumpcji, ponieważ nadmiar otrębów w diecie może spowodować upośledzenie wchłaniania przez organizm cennych składników. Dzieje się tak przez zawarty w otrębach kwas fitynowy.

Fityniany - występują w zbożach (szczególnie otrębach), nasionach roślin strączkowych
oraz orzechach. Osłabiają wchłanianie minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo i cynk oraz uniemożliwiają ich wykorzystanie przez organizm.

 

Należy zatem pamiętać, że już dwie łyżki otrąb dziennie w zupełności wystarczą. Taka dawka pokrywa, bowiem 1/3 dziennego zapotrzebowania na błonnik. Jedząc otręby, należy pamiętać o wypijaniu w ciągu dnia odpowiedniej ilości płynów: co najmniej 1,5-2 litrów dziennie.
W przeciwnym razie osobom cierpiącym na długotrwałe zaparcia, otręby zamiast pomóc – zaszkodzą.

 

ZALETY SPOŻYWANIA OTRĄB:

 

  • zmniejszają wchłanianie cholesterolu (obniżają jego poziomu we krwi)
  • spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku
  • usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
  • poprawiają odporność immunologiczną
  • regulują ciśnienie krwi
  • zapobiegają powstawaniu zakrzepów
  • są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
  • chronią śluzówkę jelit
  • skracają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
  • są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
  • pęcznieją w żołądku dając uczucie sytości
  • zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość 
  • nawilżają skórę i chronią ją przed starzeniem

 

Na szczególną uwagę zasługują otręby owsiane, które oprócz wszystkich wymienionych wyżej zalet posiadają również inne walory. Zawierają witaminy z grupy B, głównie witaminę B1 (tiaminy) oraz B5 (kwasu pantotenowego), które dzięki temu, że docierają do komórek Otrębymózgowych i nerwowych przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu. Oprócz tego, otręby owsiane to nieocenione źródło witaminy B6 (pirydoksyna), która przyspiesza przyswajanie wiedzy poprzez poprawę pamięci i koncentracji. Inna witamina, która występuje  w otrębach owsianych, to witamina E. Chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami (zmiany rakowe), wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę, chroni przed starzeniem się. Otręby owsiane są nie tylko zdrowym i sycącym posiłkiem, ale również źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk. Zawierają także całkiem dużo tłuszczu, jednak ze względu na swój skład chemiczny tłuszcz ten jest bardzo cenny. Zawiera on bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie - NNKT), których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać, a które są dla niego bardzo ważne. „Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe” zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają wielką rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy.

Należy wspomnieć również o tym, że oprócz zwolenników otrąb, istnieją ich przeciwnicy. Zdaniem antagonistów znacznie zdrowszym źródłem błonnika, niż surowe otręby, jest pieczywo pełnoziarniste. Jest ono bowiem w znacznej mierze pozbawione kwasu fitynowego rozkładanego prze enzymy obecne w drożdżach. Obróbka cieplna stosowana przy produkcji wysokobłonnikowych przetworów zbożowych niszczy większą część kwasu fitynowego. Niech zatem argumentem potwierdzającym walory zdrowotne otrąb będzie to, że w przeciwieństwie do niektórych zbożowych produktów śniadaniowych, otręby nie mają w swoim składzie soli ani cukru.

Otręby są doskonałym dodatkiem do codziennych posiłków, ale starajmy się nie spożywać ich na surowo. Można za to wzbogacać nimi zupy, surówki, sałatki, a nawet desery. Oprócz tego dobrze jest dodawać je do mleka, jogurtu czy kefiru. Otręby są także idealnym zamiennikiem klasycznej panierki do kotletów. Posypujmy nimi kanapki z masłem lub z warzywami. Niech jedzenie otrąb stanie się naszym codziennym rytuałem!

 

PRZEPISY NA DANIA Z OTRĘBAMI:

 

Sałatka owocowa

  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • mango
  • ½ czerwonego grejpfruta
  • kiwi
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 sztuk migdałów
  • kilka listków mięty

 

Umyte i obrane ze skórki owoce pokroić na cząstki. Przełożyć do małych miseczek. Na owoce wylać gęsty naturalny jogurt. Następnie wysypać OTRĘBY, grubo posiekane migdały i ułożyć młode listki mięty.

 

Placki otrębowe

  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 kostki twarogu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 krople aromatu wanilinowego

 

  1. Do naczynia wbić całe jajka, dodać szczyptę soli i rozbić je mikserem na puszystą masę.
  2. Wrzucić resztę składników i wymieszać je łyżką (twaróg powinien pozostać w drobnych kawałkach). Odstawić całość na 15 minut aż otręby napęcznieją i masa zgęstnieje.
  3. Patelnię rozgrzać i spryskać olejem. Przy użyciu łyżki stołowej formować placuszki i układać na patelni. Po ok. 3 minutach przewrócić placki ostrożnie na drugą stronę - są bardzo kruche. Najlepiej podawać na ciepło.

 

Dodaj komentarz


Wróć do listy artykułów

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Możesz zablokować cookies zmieniając ustawienia w Twojej przeglądarce. Więcej informacji w polityce cookies.x